„Zdrowy Przedszkolak”

 

Czujemy się w obowiązku dostosowywać nasze jadłospisy do najnowszych obowiązujących norm żywienia oraz dbać o to, by nasze dzieci otrzymywały zdrowe, pełnowartościowe posiłki. Już wcześniej staraliśmy się przygotowywać zbilansowane, zdrowe posiłki. Obecnie zobowiązujemy się wprowadzić zmiany do przygotowywanego przez nas menu, by uwzględniało ono wszystkie wymienione  postulaty:

 

  • zwiększenie ilości różnych rodzajów kasz i produktów mącznych opartych na mąkach razowych - produkty pełnozbożowe i kasze stanowią główne źródło złożonych węglowodanów, bogactwo składników mineralnych i witamin
  • zwiększenie ilości owoców i warzyw jako źródła witamin, minerałów, błonnika beta karotenów, z uwzględnieniem ich sezonowości i miejsca, w których dojrzewają
  • urozmaicenie produktów białkowych w mało przetworzone przetwory mleczne, ryby, jajka, warzywa strączkowe, mięso dobrej jakości
  •  zwrócenie uwagi na rolę tłuszczów- tłuszcze stanowią źródło energii, składnik budulcowy błon komórkowych, nośnik witamin A, D, E, K. W diecie dziecka powinny dominować tłuszcze roślinne wysokiej jakości w postaci olejów, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
  • wprowadzenie do diety dobrze przyswajanych nasion i orzechów , charakteryzujących się wysoką wartością odżywczą
  • ograniczenie podawania cukru- cukier jako produkt wysokoprzetworzony nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych, wyłącznie wartość kaloryczną. Desery, przekąski powinny być oparte o świeże owoce oraz suszone na słońcu oraz produkty przygotowane na bazie miodu, melasy, syropu z agawy
  •  unikanie sztucznie syntetyzowanych dodatków- wszystkie substancje odżywcze, w tym mikroelementy i witaminy, są najlepiej przyswajalne, jeśli ich źródło jest naturalne
  • unikanie podawania napojów wysokosłodzonych- w jadłospisach dzieci powinna być uwzględniona odpowiednia ilość napojów w postaci czystej wody, herbat ziołowych, owocowych, naturalnych kompotów
  • urozmaicanie posiłków w celu zapobiegania niedoborom– nie ma produktu żywnościowego, który dostarczałby wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich  ilościach jednocześnie.